Vizite in Rai

luni, 8 noiembrie 2010

Creationism vs. Evolutionism

Creationism contra evolutionism. Doua teorii ce au numerosi adepti de fiecare parte si isi poarta razboiul de secole. Practic, creationismul sustine ca suntem opera lui dumnezeu iar evolutionismul sustine ca am evoluat de la stadiul de aminoacizi la forma in care ne prezentam astazi, pe parcursul a milioane de ani. Adeptii creationismului sunt bineinteles cei care nu vad traiul fara religie. Sustinatorii evolutionismului sunt nu numai ateii ci si cei care dau dovada de o urma cat de mica de ratiune.

Ce argumente aduce un fan al creationismului in sprijinul acestei teorii?(citat www.everystudent.ro/a/exista.html):Planeta noastră... mărimea sa e perfectă. La suprafaţa Pământului există un strat subţire de gaze, în cea mai mare parte azot şi oxigen, strat care se înalţă doar cam 80 km deasupra suprafeţei planetei. Dacă Terra ar fi fost mai mică, ar fi fost imposibil să aibă atmosferă, cum este cazul planetei Mercur. Dacă ar fi fost mai mare, atmosfera sa ar conţine hidrogen liber, cum este pe Jupiter. Din câte se ştie, Terra este singura planetă a cărei atmosferă este alcătuită dintr-un amestec de gaze perfect pentru a susţine viaţa vegetală, animală şi umană.

Terra se afla la distanţa perfectă de Soare. Gândeşte-te puţin la diferenţele de temperatură pe care le întâlnim aici; să zicem, în mare, de la -20 grade la +40 grade. Dacă Terra s-ar afla puţin mai departe de Soare, am îngheţa cu toţii. Dacă s-ar afla mai aproape de Soare, cât de puţin, am arde. Chiar şi o modificare neînsemnată a poziţiei Terrei faţă de Soare ar face imposibilă viaţa pe planeta noastră. Ei bine, Terra rămâne însă la această distanţă perfectă de Soare în timp ce se învârteşte în jurul Soarelui cu o viteză de aproape 100.000 de km/h. Totodată se roteşte şi în jurul propriei axe, făcând ca întreaga suprafaţă a planetei noastre să fie încălzită şi răcită cât este nevoie în fiecare zi.”

Ce poate fi spus? La prima vedere, baiatul a dat lovitura. Daca privesc cu superficialitate situatia descrisa, chiar as putea crede ca am fost creat, nu ca am evoluat. Teoria cum ca planeta este construita special pentru sustinerea vietii este una cat se poate de realista, asta daca privim din punctul de vedere al Bibliei. Cartea ne spune ca dumnezeu a facut pamantul si tot ce exista, in 6 zile. Luand situatia din Biblie, e logic sa cred ca dumnezeu a facut pamantul pentru a servi drept cusca pentru om.Cu toate astea vreau sa analizez putin mai atent situatia.

Planeta noastra exista de aproximativ 4,56 miliarde de ani iar omul dateaza undeva in urma cu 4 milioane de ani fiind asa cum se stie, una din ultimele specii aparute pe Terra. Avand 4 miliarde si jumatate de ani fara piciorus de om pe el, concluzionam ca nu Pamantul a fost facut dupa necesitatile omului ci omul s-a creat adaptandu-se la ceea ce planeta i-a oferit.

Marimea planetei nu este perfecta, este irelevanta in cazul nostru. Ma simt nevoit sa ii amintesc autorului textului citat (asta in cazul in care avea cunostinte despre asa ceva) ca Pamantul, la inceputul existentei lui, nu beneficia de atmosfera pe care o cunoastem cu totii din prezent. Cand s-a format planeta, doar hidrogenul si heliu erau prezente. Ulterior, datorita racirii globului si a eruptiilor vulcanice frecvente in acea perioada, au fost aduse la suprafata diferite gaze din interior iar heliu si hidrogenul, avand o densitate scazuta, s-au dispersat in spatiu nemaiputand fi atrase de gravitatia Pamantului.

In atmosfera se gasea foarte multa apa sub forma de vapori, adusa in special de activitatea vulcanica (si azi, o eruptie vulcanica are in componenta de 80% vapori de apa) dar aceasta nu se putea acumula pe Pamant datorita temperaturii crescute. Imediat ce temperatura a scazut sub 100°C (punct de fierbere) apa s-a condensat formand marile si oceanele.

Alt lucru ce trebuie amintit autorului articolului ce sustine creationismul este ca Pamantul nu a fost si nici nu va ramane la aceasta distanta “perfecta” fata de Soare. Universul se afla intr-o continua expansiune (miscare ce are caracter de imprastiere a materiei) fapt dovedit inca din 1912 cand masuratorile au aratat ca galaxiile apropiate de Terra se indepartau cu viteze ce depaseau un milion de km/h.

Tinand cont de cele spuse, putem face urmatoarea comparatie. Daca Pamantul ar avea 10 ani de existenta, abia in ultimele 50 – 60 de min ar fi dezvoltat conditii propice vietii, asa cum o cunoastem. In concluzie, le doresc tuturor celor care au impresia ca planeta a fost facuta special pentru ei sa se intalneasca la un picnic in conditiile oferite de Pamant acum 4 miliarde de ani.

Teoria evolutionista are si ea lacunele sau neconcordantele ei dar spre deosebire de fabula numita creatie, aceasta poate fi permanent imbunatatita. Teoria creationismului este gata construita si nu poate suferii nicio modificare. Creationistii, atunci cand sunt prinsi de argumente si dovezi concrete, iti vor spune ca din nimic nu poate aparea ceva. Daca le spui ca la inceput a fost materie te vor intreba cine a facut materia, daca le spui ca au fost molecule, te vor intreba cine a facut moleculele, daca le spui ca au fost acizi te vor intreba cine i-a facut. Toate astea pentru ca, asa cum spune si teoria lor cum ca din nimic nu poate fi ceva, ei au raspunsul la aceste intrebari. Raspunsul lor este dumnezeu. Dar conform aceleiasi teorii, pe dumnezeu cine l-a facut? Replica este la fel de penibila precum toate argumentele pe care le prezinta in sprijinul religiei: “Dumnezeu exista dintotdeauna” Magistral!!!

Spunea cineva ca "Sa accept teoria creationista in locul celei evolutioniste e ca si cum as accepta ca m-a adus barza nu ca am fost creat biologic".

("Dumnezeu" a fost scris deliberat cu "d" mic)





2 comentarii:

  1. Bine pusa problema cu planetele; chiar si Luna se indeparteaza anual cu vreo 3.8 cm iar aceasta distanta creste exponential, deci peste mult timp nu vom mai avea maree, fapt care duce la schimbarea radicala a climei.
    Nu mai spun de faptul ca soarele are termen de valabilitate iar cand se termina se transforma intr-o super-nova si facem toti poc(nu traim pana atunci sigur).
    Axa pamantului se modifica si ea iar cu timpul sar putea sa avem o noua era glaciara, deci iar murim din cauza Pamantului perfect creat de dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere